Ost!
Det finns flera tusen olika sorters ost. Man delar in dem i 6 huvudfamiljer:
*Färskost
Första stadiet på alla ostar, när de är färska helt enkelt. ex. mozzarella & feta
*Getost
Gjörs på getmjölk och då envänder man en speciell metod som kallas lacktickmetoden som är väldigt naturlig och det är mest tiden som gör jobbet. Efter mjölkningen låter man mjölken stå under natten i 20-22 grader. då angrips mjölken på ett helt naturligt sätt och pH-värdet sjunker. Sen lagras osten 16-20 veckor utan löpe.
*Pressad ost
Vanliga hårdostar som har blivit pressade. ex. cointé. Smaken på osten är mycket beroende på vad för sorts betesmark som djuret har gått på.
*Vitmögelost
ex. brie & camembert. Brie gjörs 60 km söder om paris och är 1100 år gammal. Camembert är bara 200 år gammal så det är en ganska ungdomlig ost.
*Blåmögelost
I sverige delar vi upp blåmögelostarna i grön och blåmögelostar. De gröna är dem vi importerar och de blåa är dem svenska. Men egentligen är det samma mögel som är i dem och allt mögel är blått. Man gör oftast dem på komjölk för i getmjölk sprider sig inte möglet så bra. Ex. kvibille & gorgonzola.
*Kittost
Kittost är ett svenskt påhitt. Det är ostar som är tvättade i saltlake varje dag i 3-4 månader så dom får som ett orange lager runt om sig.
* Sverige är inget dåligt ostland, det finns 40-50 traditionella svenska ostar.
*En ko mjölkar 20-60 liter/dag, en get mjölkar 1-3 liter/dag och ett får 1/2-1,8 liter/dag. Det är ganska stor skillnad och man fattar varför det skiljer så mycket i pris på en ost på komjölk och en ost på fårmjölk.
*Det är mer socken (lactos) i komjölk än i getmjölk.
*Möglet är först blekt när man packar upp osten men blir sen blått när det kommer i kontakt med syre.
* Parmesan kan lagras i 4-5 år.
Ostprovning
Vi hade ganska brottom på ostprovningen så jag hann inte skriva vad alla ostar hette och så, bara tre stycken, det var
Pirai, som var gjord på fårmjölk och smakade jättemycket häst/stall tyckte jag. Den var väldigt animalisk. Bouchou, som var gjord på komjölk och smakade lite som brie fast mer.
Laguiole, den var lite knastrig och väldigt stark. Jag tyckte inte om den..
Sen provade vi massa andra ostar och det var många som smakade lite stall sådär och en smakade bark. Mina favoriter var en blåmögelost som var väldigt salt och krämig och en ljusorange ost som var lite knastrig och hård.
Det var jättespännande att få vara med på ostprovning och jag lärde mig massa! :)
ha det gött!
Härligt Anna!
Den här ostprovningen skulle jag velat varit med på. Låter härligt:) och jättebra att du beskriver så tydligt, toppen/ Jenny
Härligt Anna!
Den här ostprovningen skulle jag velat varit med på. Låter härligt:) och jättebra att du beskriver så tydligt, toppen/ Jenny