Hej
Oj, jag har visst helt glömt bort bloggandet! Förra veckan gick som smort och nu är vi inne på sista veckan. Det är lite tråkigt men samtidigt lite skönt. I måndags var jag i operabaren och det gick som vanligt. Igår var jag i matsalen och det gick också fint :) Nurre försöker lära mig alla nuya ostar så jag har fått ett häfte och ska lära mig en varje dag.. Det går väll sådär, men jag har lärt mig Bleu de laquille, Livarot och Petit Munster iallafall :) Nu sista veckan ska jag kunna allt själv tycker Madde men det kan jag inte riktigt.. Hon får fortfarande presentera all mat och så men jag har hela tiden koll på vad som ska göras. Det är fortfarande jättekul :)
Hej hopp!
Måndag
Ha det gött, hej!
Ost!
Det finns flera tusen olika sorters ost. Man delar in dem i 6 huvudfamiljer:
*Färskost
Första stadiet på alla ostar, när de är färska helt enkelt. ex. mozzarella & feta
*Getost
Gjörs på getmjölk och då envänder man en speciell metod som kallas lacktickmetoden som är väldigt naturlig och det är mest tiden som gör jobbet. Efter mjölkningen låter man mjölken stå under natten i 20-22 grader. då angrips mjölken på ett helt naturligt sätt och pH-värdet sjunker. Sen lagras osten 16-20 veckor utan löpe.
*Pressad ost
Vanliga hårdostar som har blivit pressade. ex. cointé. Smaken på osten är mycket beroende på vad för sorts betesmark som djuret har gått på.
*Vitmögelost
ex. brie & camembert. Brie gjörs 60 km söder om paris och är 1100 år gammal. Camembert är bara 200 år gammal så det är en ganska ungdomlig ost.
*Blåmögelost
I sverige delar vi upp blåmögelostarna i grön och blåmögelostar. De gröna är dem vi importerar och de blåa är dem svenska. Men egentligen är det samma mögel som är i dem och allt mögel är blått. Man gör oftast dem på komjölk för i getmjölk sprider sig inte möglet så bra. Ex. kvibille & gorgonzola.
*Kittost
Kittost är ett svenskt påhitt. Det är ostar som är tvättade i saltlake varje dag i 3-4 månader så dom får som ett orange lager runt om sig.
* Sverige är inget dåligt ostland, det finns 40-50 traditionella svenska ostar.
*En ko mjölkar 20-60 liter/dag, en get mjölkar 1-3 liter/dag och ett får 1/2-1,8 liter/dag. Det är ganska stor skillnad och man fattar varför det skiljer så mycket i pris på en ost på komjölk och en ost på fårmjölk.
*Det är mer socken (lactos) i komjölk än i getmjölk.
*Möglet är först blekt när man packar upp osten men blir sen blått när det kommer i kontakt med syre.
* Parmesan kan lagras i 4-5 år.
Ostprovning
Vi hade ganska brottom på ostprovningen så jag hann inte skriva vad alla ostar hette och så, bara tre stycken, det var
Pirai, som var gjord på fårmjölk och smakade jättemycket häst/stall tyckte jag. Den var väldigt animalisk. Bouchou, som var gjord på komjölk och smakade lite som brie fast mer.
Laguiole, den var lite knastrig och väldigt stark. Jag tyckte inte om den..
Sen provade vi massa andra ostar och det var många som smakade lite stall sådär och en smakade bark. Mina favoriter var en blåmögelost som var väldigt salt och krämig och en ljusorange ost som var lite knastrig och hård.
Det var jättespännande att få vara med på ostprovning och jag lärde mig massa! :)
ha det gött!
Onsdag, torsdag, fredag och lördag...
Onsdag
Alla började klockan tre och hjälptes åt att snabbt duka upp matsalen för klockan fyra var det ostprovning på säsongens ostar som vi skulle beställa in. Det kom en ostkille som först berättade massa om ost, som jag ska skriva sen i ett annat inlägg, och sen skickades det runt olika ostbrickor med alla möjliga ostar som vi fick smaka och sen skulle dem bestämma vilka vi skulle beställa. På kvällen körde vi som vanligt i matsalen. Jag gick med Hempa och det gick jättebra, allt flöt på och jag tyckte det var jättekul!
Torsdag
Jag var i matsalen och allt gick finemang, jag gick med Madde och körde på som vanligt.
Fredag
Jag var i operabaren med David och Pierre och det var jättekul. Det är mycket mer stressigt där än i matsalen och jag har mycket mer ansvar.
Lördag
Igår var första gången jag jobbade lördag i operabaren och det var lite galet! Massa folk på så liten yta! Speciellt kaosigt blev det när det kom in ett sällskap på 12 personer där det hade blivit fel i bokningen så det stod att de skulle vara 2 personer. Alla bord var fulla så dem fick stå och vänta en stund i baren tills dem fick plats.
Jag lärde mig att till laxen som stod på dagens meny skulle jag rekommendera Chablis, för lax är en ganska fet fisk och då ska man ha något mad hög syra.
min familj kom och åt halv tre så jag serverade dem och de var väldigt nöjda :)
Ha det fint!
Tisdag
Nu har jag fått börja presentera lite mer, apptitretarna och granitén som dom får mellan förrätten och varmrätten för att neutralisera smaklökarna. Så det är kul :)
Idag ska vi ha ostprovning, det blir spännande!
Ha det fint!