Onsdag

Jag var i matsalen, jätteskoj var det. Jag jobbade med Fredd, vi hade ett stort sällskap på 15 pers. Allt gick som smort men sen skulle jag ställa fram desservinsglas och då gjorde jag fel, så jag lärde mig att dessertvinglasen ska stå till längst till vänster. En annan grej jag lärde mig var att det finns något som heter spontanjäst öl, och det är öl som har fått jäst lite som det vill istället för att man tillsätter jäst och kontrollerar exakt hur länge den jäser och så, så spontanjäst öl smakar lite olika varje gång.
Vårt sällskap kom inte förns klockan åtta så innan fick jag vika servetter tills imorgon och sen hjälpte jag till vid Luddes bord, för han hade det lite körigt.

Hej svejs!

Tisdag

Operabaren idag med, tillsammans med Hempa och Hanna. Det är väldigt olika i oprabaren beroende på vilka som jobbar, för när folk nerifrån matsalen jobbar är det mycket nogrannare eftersom dem är vana vid matsalen. När folk från bakfickan jobbar så är det ine alls lika nogrannt och folk gör lite hipp som happ som de själva tycker. Satt idag var detlite högre klass på operabaren än igår. Det var ganska mycket folk och det gick bra tycker jag. Jag gjorde ganska mycket kaffe så jag fick öva mig på det. Jag har inte riktigt fått in snitsen på att få sådär jättemycket skum i mjölken. Jag fick lära mig att man kan inte skumma mjölken igen när man redan har skummat den en gång. Efter alla lunchgäster hade gått kom lite folk och drack öl och så kom en fotograf från metro som skulle fota lite så jag fick agera lite modell :) Tre nissar satt och tog in en massa flaskor av Nils Oscar Barley Wine som dem tydligen hade en ny passion för. Det är en ganska söt öl med hög alkoholhalt, 9,5% och det är därför det heter Barley Wine, för att det nästan är som vin.

Resten av veckan är det kvällar i matsalen som gäller, det ska bil kul! :)

Ha det gött! Hej!


Måndag

Tjolahopp! Igår var jag i operabaren och sprang runt. Vi satt lite i skiten på bord för gäster som skulle komma halv 12 kom lite sent så när halv ett gästerna kom var matsalen helt full! Då fick gästerna vänta lite och de vart lite griniga. Björn tog det bara lugnt och löste det så att han bjöd på kaffet. Efter jag hade käkat lunch så var det tomt på gäster och det skulle inte hända mer förns vid middagstid sa Björn, så jag fick sluta tidigare. 

Hej svejs!

Torsdag och fredag

I torsdags var jag i matsalen igen och när jag kom var det massa folk där som drack champagne och åt snittar för det var nån årsfest för tidningen Elle. Så jag stod i baren och fyllde på champagne åt folk, fyllde på snittar på faten och plockade disk. Sen kom det middagsgäster och jag jobbade med Hempa. Vi hade fyra bord varav två med utländska gäster och jag antog utmaningen att köra brödkorgen på engelska, läskigt men det gick fint :) Vi hade fått två nya ostar på ostvagnen så Nurre hade lite ostlektion för mig och Fia, den andra praktikanten. Synd bara att jag inte skrev upp det han sa för nu kommer jag inte ihåg vad någon av ostarna hette..

På fredagen var jag uppe i operabaren och där var det en hel del spring. Det är väldigt stor skillnad där uppe från nere i matsalen kan jag tala om. Lite mindre noga och mer avslappnat är det där uppe och det är lite skönt ibland. Där nere lär man sig hela tiden nytt och där uppe får man öva på allting mer, ta beställningar, bonga, servera, göra kaffe och allt möjligt. Jag serverade Jonas Gardell, vilket var lite extra spännande :)

Ha det fint!

Onsdag

Igår var det riktigt roligt i matsalen. Man vet inte riktigt varför men vissa dagar är jätteroliga och allt bara flyter på och vissa dagar är inte alls lika kul och tiden går jättelåångsamt. Men igår var det skoj, jag jobbade med Fredd och vi hade ett stort sällskap på 25 pers. Dom kom inte förns klockan åtta så innan fick jag hjälpa till på andra bord, med lite bröd, vatten, avdukningar och godis mm. När man har så stora sällskap så är det bra att förberda så mycket som möjligt så jag gjorde iordning brödkorgar, kaffekoppar, vatten och så gick vi ner och hämtade vin i vinkällaren, där är det tufft, massa dammiga flaskor som har legat där ett bra tag, dom dyraste vinerna kostade runt 6000 kr.. Fredd lärde mig hur man gjorde när man hämtade grejer där nerifrån, med papper i olika pärmar och sånt. Sen när våra gäster kom vart det full fart, många tallrikar samtidigt och jag var vattenansvarig och såg till att inga glass var tomma. Det var kalaskul och nu ska jag snart åka iväg och jobba igen :)

Ha det fint!

Tisdag

Igår var det tisdag och jag var i matsalen. Allt gick bra och vi var tre praktikanter så det gick fort att duka upp matsalen. Sen var det bara att putsa glas tills gästerna kom. Ludde berättade för mig om den nya stekar-trenden, "vaskning". Eftersom det är förbjudet att spruta champagne så beställer dem in två flaskor champagne, dricker den ena och ber kyparn hälla ut den andra i vasken. Helt sjukt ju!
Under service jobbade jag med Hempa, vi hade fyra bord och mina uppgifter var att bjuda bröd, hälla vatten, bjuda petit fourer till kaffet och sen hjälpa till med allt möjligt annat som behövdes. Nu har dem slutat med bröllopsmenyn och idag var första dagen med nya menyn så det var spännande att se alla nya rätterna, dom ser så himla exklusiva ut!
Idag är det matsalen som gäller igen, så det är full fart! :)

Ha det fint!

Fredag

Fredagen såg ut så att jag började kl 10 i oprabaren och fick vika servetter och duka upp borden. När gästerna kom vart det full rulle, skoj! När det lugnade ner sig lite fick jag gå ner till matsalen och hjälpa till att duka upp där och sen fick jag putsa en massa glas tills jag slutade.


Tjosan!

Nu har jag pysslat och fixat en alldeles egen design!

Jag tänkte börja skriva lite här om allt spännande som händer mig på operakällaren där jag gör min praktik. Jag har varit där i cirkus 2 veckor nu och jag trivs jättebra bland alla snoffsiga människor och tjusiga finesser!


I dag och i måndags jobbade jag lunch i operabaren, jag fick duka upp och sen servera husmanskost till nissar i kostym. Idag hade Ludde en liten lektion för mig och en annan praktikant i drinkar och barteknik så då lärda man sig ett och annat om det och nu kan jag göra en mojito! 

I tisdags var det releasefest i matsalen för Stefanos (köksmästaren och ägaren av hela skiten) bok som han har gjort och det var massor med folk som minglade runt, drack champagne och åt läckra snittar & canapéer som jag sprang runt och bjöd på. Det var väldigt roligt och så fick jag en alldeles egen bok av Stefano så jag blev glá! Efter mingelfesten var slut, kl sju så var det daggs att duka upp matsalen på rekordtid eftersom middagsgäster skulle komma kl åtta. Vi hjälptes åt och var klara på 48 minuter med det jobb vi annars brukar göra på tre timmar! Sen var det servering som gällde för hela slanten och det gick som smort tycker jag!

Nu vart det ett ganska långt inlägg eftersom jag skulle skriva om flera dagar men i fortsättningen ska jag försöka uppdatera lite varje dag så då blir det kortare.

Ha det fint! :)


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0