Hej då sälen!

Nu har jag gjort klart min praktik i sälen och sitter på bussen hem till Stockholm igen, jättekonstigt känns det! Det ska bli skönt att komma hem men jag kommer längta tillbaka.. Sista två dagarna var jätteroliga, i tisdags var jag sushin men vi hade inte en enda gäst! Så jag och Sandra, en praktikant i köket, hade makitävling, vi fick använda vad vi ville och göra varsin rulle och sen fick några utvalda personer smaka och bedöma vilken som var godast och finast. Det var superkul att få testa göra sushi och min blev jättegod tycker jag :-) sen på kvällen var jag i pianobaren och var lite barback och plockade glas. Det var ganska mycket folk och jag var kvar till stängning så jag kom iväg vid halv fyra. Igår så var jag bara i pianot hela dagen, jag fick stå i baren i början och göra lite drinkar, bla. frosen margharita och en jättegod drink som de har på drinklistan som heter elderflower, det var 3 cl vaniljvodka, 3 cl fläderlikör, 2 cl citronjuice, 3 cl sockerlag, en näve med basilika och en dash äggvita som man skakar och silar ner i ett coktailglas och serverar med ett basilikablad. Jättegod! :-) jag fick även göra massa gin tonic och tappa massa öl. Men sen vid elva så kom det en konferens på 400 pers upp och då blev det helt galet så då fick jag köra golv istället. Jag sålde som bara den, två magnumflaskor champagne bland annat, det var kul :-) men svårt att komma fram, det var helt proppfullt med folk! Jag körde stängning och det var en toppenbra sista dag!

Full maki (rulle)!

Hejsan! Igår var det massvis med folk uppe i sushin, till skillnad från alla andra dagar och det var superkul. När det är sådär mycket så lär man sig mer för då blir man mer tvungen att göra allt, annars kan det bli så att man inte riktigt vågar presentera någon svår rätt eller så och så behöver man inte göra det, men när det är mycket så är det bara att tuta och köra, man har liksom inget val, och man hinner inte springa och fråga folk hela tiden så mn får lösa saker själv och ta egna initsiativ. Och jag tycker att det är mycket roligare än när man bara står och väntar på att något behövs göras som det har varit de andra dagarna den här veckan, då blir man så slö. Jag körde ut väldigt mycket misosoppa, makirullar och oshibouri och lite annat. Sen när jag gick över till pianot var det ut på golvet och plocka glas, det var ett himla drag och stefan gunnarsson spelade för fulla muggar. Nu är partyveckorna igång igen och det är skoj! :)

Sushi!

Jag är kvar i sea food bar även denna vecka och nu har de bytt menyer, så det är ännu mer nytt att lära sig! Menyerna heter "Vårkänslor" och "När sista snön faller" istället för "Snö" och "Frost" och alla rätterna ser mycket vårigare ut, mycket grönt och andra fina färger. Vi har en rätt i den andra menyn som är en sotad pilgrimsmussla och sen häller man på lite varm dashi, som är en japansk buljong, och sen strör man över lite rischips och sesamfrön som ska föreställa snö och symbolisera "när sista snön faller" som menyn heter, det är lite skoj :)
Nu har jag lärt mig lite mer och kan göra mer saker och presentera de rätter jag har koll på. Men det har vart väldigt lugnt den här veckan än så länge och det är lite trist, hoppas det blir mer till helgen.
Varje dag efter jag är klar i sushin gär jag över till pianobaren och hjälper till, plocka glas och ta beställningar och diska. Igår fick jag stå i baren lite och ta beställningar och när det är enkla saker så kan jag göra de själv men när det blir komplicerade drinkar så sa jag till Folke. Men jag fick öva mycket på att hälla upp fatöl och öppna lite champagneflaskor och så fick jag göra en och annan gin & tonic. Det är jättekul att stå i bar tycker jag! Nästa vecka ska jag vara där på heltid tisdag och onsdag och sen på tordagen så är det hemfärd för min del. Ska bli både skönt och tråkigt..

Sea Food Bar

Hejsan!
Denna vecka har jag vart i sea food bar, en av sveries bästa suschirestauranger, det är tufft. Det är väldigt mycket nytt och konstiga ord och sånt och jag har inte ätit alls mycket sushi i mitt liv så det är väldigt spännande och nu har jag börjat gilla det litegrann.

Istället för att servera bröd till gästerna när de kommer får de en oshibouri (vet inte alls hur det stavas..), en varm handduk att torka händerna på. Sen äter de flesta avsmakningsmenyer, med en massa spännande rätter! Och så dricker de sake eller japansk öl till. Jag får lära mig massa och det är väldigt annorlunda och kul. :)

RSS 2.0